sábado, 14 de octubre de 2017

Extrems: inundacions i sequeres al clima Mediterrani

El clima Mediterrani per definició és molt irregular, a les nostres terres greus sequeres precedeixen grans inundacions provocades per la temuda gota freda o DANA. 
De fet, hui es compleixen els 60 anys de la gran Riuà de València, encara que en 1949 la va precedir una altra catàstrofe que la censura franquista va poder ocultar i de la que no se sap amb exactitud quants morts hi van haver d'entre els immigrants que malvivien en barraquetes al llit del riu. La del 14 d'octubre de 1957 (causes) va provocar 81 defuncions i quantiosos danys materials, així com la construcció del nou llit del Túria.

La segona catàstrofe que es commemora aquest mes és la Pantanà de Tous, esdevinguda el 20 d'octubre de 1982 a la conca del Xúquer. Fa 35 anys es va produir una potent DANA que va descarregar més de 700 litres en alguns observatoris de la Vall de Cofrents i la presa es va trencar.Les conseqüències foren molt quantioses, entre elles destaquen les 40 pèrdues humanes. Arran de la pantanà es va construir un nou embassament de Tous i un altre a Bellús per laminar les crescudes del riu Albaida i alguns municipis com Beneixida canviaren d'ubicació No obstant, a Alzira hui en dia continua habitat un barri anomenat Venècia i un altre les Basses...

Què podem fer?
El trencament de Tous va causar un fort impacte i a partir d'aquell moment els meteoròlegs (acusats de no previndre la magnitud de les pluges) acostumen a curar-se en salut i a pronosticar més les precipitacions. També es van dur a terme grans obres d'enginyeria i el judici va durar anys per dirimir les responsabilitats.
El que està clar és que la irregularitat del clima Mediterrani va en increment i els episodis de pluges són cada vegada més torrencials i les sequeres més fortes i perllongades. Cal una major planificació i educació de la societat en quant a l'ús de l'aigua, la planificació urbanística i la construcció i manteniment d'infraestructures, encara que sovint els interessos polítics o els econòmics a curt termini són els que prevaleixen sobre els estratègics. Per eixe camí ja sabem els efectes.

L'Ebre en cabal mínim, octubre de 2017No hay comentarios:

Publicar un comentario